donderdag 26 juni 2014

Waar staat jouw ideale huis?

'Home is where your heart is.' Maar waar ligt jouw hart? Bij de mensen van wie je houdt? Maakt het dan niet uit waar je woont? Of ligt je hart als je eerlijk bent toch het meest bij je geboorteplaats of bij dat charmante dorpje in Toscane?

De woning zelf is natuurlijk belangrijk als je in de markt bent voor een huurhuis of een koophuis. Maar minstens zo belangrijk is de omgeving. Een 'running gag' onder makelaars op de vraag waar je op moet letten bij een huis is het antwoord: 'Er zijn drie dingen belangrijk: locatie, locatie en locatie.' En hoewel dat misschien een tikje overdreven is, geeft het wel iets aan. Bij de keuze voor een woning zou je als eerste rekening moeten houden met de omgevingsfactoren.

Wonen in de stad

Is het voor jou belangrijk om in de stad te wonen? Omdat je dicht bij de bioscoop, bij restaurants of cafés of bij andere faciliteiten wilt wonen? Mooi, dan vallen een hoop woningen af. Al was het maar omdat in de stad wonen meestal duurder is dan wonen in een buitenwijk. Maar met alleen 'wonen in de stad' ben je er natuurlijk nog niet. Je moet ook weten wélke stad. Misschien heb je een sterke voorkeur. Maar misschien kun je je ook wel door een andere stad laten verrassen. Zeker als je niet economisch gebonden bent aan een regio, kan het interessant zijn om eens verder te kijken dan je neus lang is. Een tip: Amersfoort staat bekend als een van de beste woonsteden van Nederland én het ligt heel centraal. Interesse? Kijk dan eens voor huurwoningen in Amersfoort op de website van EerVast.

Wonen op het platteland

Voor anderen is het juist een verademing om op het platteland te wonen. Niet zelden na jaren in de stad te hebben doorgebracht, kiezen gezinnen bewust voor de ruimte en het groen. Om tot rust te komen, om hun kinderen een onbezorgde jeugd en een veilige omgeving te geven. Maar met alleen de keuze voor het platteland maak je het jezelf nog steeds niet makkelijk. Zijn er bepaalde regio's waar je wilt wonen of juist niet? 

Wonen in het buitenland

Mogelijk heb je de keuze al gemaakt: je wilt naar het buitenland. Dan is het nog veel belangrijker om je goed te oriënteren en hulp te zoeken van lokaal bekende mensen. De regels rond het kopen en huren van huizen in het buitenland zijn vaak veel bureaucratischer en ingewikkelder dan hier. Ook moet je bedenken wat je in het buitenland dan gaat doen. Als je er woont, is het natuurlijk geen vakantie meer... Misschien past een vakantiehuis in het zonnige zuiden uiteindelijk beter bij je en moet je niet al je schepen in Nederland verbranden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten