donderdag 26 juni 2014

Verkopen of verhuren?

Verkopen of verhuren? Dat is de vraag die bij bezitters van onroerend goed op kan komen drijven. Soms gedwongen door de economische omstandigheden, maar het kan ook gewoon een afweging zijn. Bijvoorbeeld als je een huis hebt gekocht om er geld uit te halen.  Er zijn natuurlijk wel wat zaken waarmee je rekening moet houden.

Verhuren met hypotheek

Rust er een hypotheek op het huis? Dan is het deels van de bank. Je zult in veel gevallen haar toestemming moeten hebben als je het voor de verhuur wilt aanbieden.

Verkopen in plaats van verhuren

Voor velen zal verkoop van hun huis het meest logisch zijn. Tenminste, als ze er geen reden voor hebben om het huis aan te houden omdat ze er bijvoorbeeld later weer zelf willen gaan wonen. Als je vertrek uit je huis permanent is, ligt verkoop vaak het meest voor de hand. De voordelen van de verkoop van je huis zijn evident:

  • Je hebt er geen omkijken meer naar.
  • Je betaalt geen lasten meer.
  • Je kunt het geld gebruiken om de hypotheek af te lossen en een nieuw huis te betalen.
  • Het scheelt je in het betalen van belasting.

Nadelen van verkopen

Maar nadelen zijn er natuurlijk ook. Niet in de laatste plaats omdat het in de praktijk vaak moeilijk blijkt om het huis tegen een goede prijs te verkopen. Daarnaast zul je ook moeten blijven investeren in het huis en heb je er niet altijd zicht op wat er in je huis gebeurt. Je zult niet de eerste zijn die met de politie in contact komt nadat er een wietkwekerij in het huis is ontmanteld. Niet dat we je bang willen maken, maar soms kun je dan beter wat professionele hulp inschakelen die tegelijkertijd een oogje in het zeil houdt.


Verhuren als vakantieverblijf

De laatste tijd zijn concepten als Airbnb erg populair geworden: op een website blader je door een aanbod aan particuliere vakantiewoningen. Het lijkt een goede manier om wat extra inkomen te verdienen als je toch een kamer, een verdieping of een pand leeg hebt staan. Maar er zijn natuurlijk wel praktische en financiƫle regels aan verbonden. Een en ander is afhankelijk van hoe bedrijfsmatig je aan de slag gaat met de verhuur. Je doet er goed aan je hierin verder te verdiepen als je (een deel van) je huis in de vakantieverhuur zou willen gooien.
Wil je verder praten over de mogelijkheden voor het verkopen of verhuren van jouw huis? Ga dan eens praten met de mensen van EerVast, de verhuurmakelaar in Amersfoort en omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten